Barszcz buraczany czerwony zabielany
Barszcz buraczany czerwony zabielany
Z buraków ćwikłowych przygotujesz świetny buraczany barszcz, zabielony śmietaną, z ziemniaczkami, lub z fasolą. Pycha!
Składniki:
- 50 dag buraków ćwikłowych,
- 1 szklanka kwasu burakowego,
- 25 dag kości,
- ½ szklanki śmietany,
- 25 dag włoszczyzny,
- 3 dag mąki 5 dag cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 jajka na twardo,
- 1 ząbek czosnku,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- pieprz, sól, cukier,
Przygotowanie:
- Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, pokroić, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar;
- Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać kwasu burakowego i cukru do smaku, posolić do smaku;
- Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na części wzdłuż i włożyć do wazy.
- Jeśli barszcz nie ma intensywnego koloru, można zabarwić go burakami:
- mały burak ćwikłowy opłukać,
- obrać,
- zetrzeć na tarce,
- włożyć do łyżki cedzakowej,
- zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała ponad poziom zupy;
- wycisnąć buraki łyżką i wyrzucić.
- Barszcz buraczany czerwony zabielany podawać z ziemniakami albo z fasolą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]