Barszcz na zakwasie
Barszcz na zakwasie. Barszcz czerwony można zrobić na kupionym zakwasie. Można także przygotować go samodzielnie. Ma wówczas zupełnie inny smak. Moim zdaniem lepszy i bardziej wyrazisty.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- chleb razowy,
- marchewka, cebula, seler,
- 2 grzyby suszone,
- por, czosnek, liść laurowy,
- sok z cytryny,
- angielskie ziele, pieprz ziarnisty, sól.
Przygotowanie:
- Obrać buraki i pokroić w plasterki.
- Ułożyć w słoju, zalać letnią przegotowaną wodą.
- Na wierzchu położyć kromkę razowca.
- Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 4 dniach zakwas jest gotowy.
- Obrać warzywa i cztery pokrojone w plastry buraki.
- Zalać 1½ l wody, dodać angielskie ziele, liść laurowy i grzyby, ugotować.
- Miękkie warzywa wyjąć, dodać do wywaru dwie szklanki zakwasu.
- Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
- Doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]