KolacjaPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Chałka challah

Chałka (challah).

(Przepis według Anny Olson na 12 małych bułek drożdżowych)

Tradycyjnie, do naszej wigilijnej kolacji niezbędne jest podanie odpowiedniego pieczywa. Najlepiej w tym celu upiec domową chałkę, czyli drożdżową, plecioną w warkocz bułkę. Fajnie wyglądają też małe bułeczki, osobno podane każdemu gościowi.


Składniki:

  • ¾ szklanki ciepłego mleka (40°C), 
  • 2¼ łyżeczki drożdży w proszku, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 3¼ szklanki mąki, 
  • 2 jaja i 1 żółtko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
plecenie-chalki
Plecenie chałki.

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta najpierw wyrobić szybko mikserem przez około 3 minuty. 
  2. Następnie wysmarować lekko olejem miskę, aby nasze ciasto się do niej nie przyklejało, przełożyć do niej ciasto i pozostawić na około 1½ godziny do wyrośnięcia. 
  3. Później podzielić ciasto na 12 porcji, z każdej formować po 2 wałeczki. 
  4. Z 2 wałeczków ciasta ułożonych na krzyż zaplatamy naszą chałkę. 
  5. Bułki układamy na blaszce i pozostawiamy jeszcze na około ¾ godziny do wyrośnięcia. 
  6. Posmarować je na koniec białkiem zmieszanym z odrobiną mleka, posypać makiem i sezamem. 
  7. Piec przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
chalka-wigilijna
Wigilijna chałka challah – najlepsza do naszego karpia.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x