Befsztyk po wiedeńsku
Befsztyk po wiedeńsku to stek z polędwicy, opiekany wstępnie, by nie wysuszyć go w czasie smażenia. Wysmażony befsztyk wołowy jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.
Składniki:
-
80 dag polędwicy,
-
5 dag tłuszczu,
-
sól, pieprz do smaku,
-
zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Polędwicę nie obraną z tłuszczu pokroić na kawałki o grubości około 2 ½ cm, trochę posolić.
- Na patelni rozgrzać masło, opiec na bardzo silnym ogniu, tak aby mięso nie puściło soku.
- Po usmażeniu ułożyć befsztyk po wiedeńsku na dobrze ogrzanym półmisku, obłożyć podsmażonymi ziemniakami posypanymi pietruszką, na wierzchu położyć grubą warstwę gorącego szpiku wołowego, po wierzchu posypać solą i pieprzem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]