Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami

Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami

(Tournedos aux champignons)


Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej,
  • 4 kromki bułki pszennej,
  • 8 dag masła,
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 20 dag pieczarek,
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wymytą i oczyszczoną z błon polędwicę najpierw pokrajać na plastry grubości 2 cm i grubo posypać mielonym pieprzem. 
  2. Później wymyte, obrane i pokrajane pieczarki udusić na połowie masła, dodać wino i sól. Zostawić na małym ogniu. 
  3. Następnie kromki bułki usmażyć na pozostałym maśle i trzymać w cieple. 
  4. Na patelni rozgrzać mocno oliwę i smażyć befsztyki 3 minuty z każdej strony. Można też np użyć żeliwnego rusztu, albo grilla. Posolić dopiero na koniec, po przewróceniu. 
  5. Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami podawać na grzankach, obłożone pieczarkami i polane sosem, z frytkami pokrajanymi w słomkę. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x