Desery i napojeKolacjaPrzystawki

Bliny

Bliny

z topionym masłem, kawiorem jak też i ze śmietaną.

Rosyjska potrawa, podawana w dobrych restauracjach z dodatkiem topionego masła i dodatkowo czerwonego lub czarnego kawioru. Podobne chociażby do naszych naleśników. Można je smażyć grubsze, albo też cienkie.


Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • 20 dag mąki gryczanej,
  • 2 dag drożdży,
  • 2 jaja,
  • cukier,
  • ¾ l mleka,
  • 3 dag masła lub margaryny,
  • sól,
  • 8 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną i gryczaną wpierw przesiać.
  2. Do mąki pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i ¼ l mleka.
  3. Pozostawić w ciepłym miejscu.
  4. Gdy rozczyn wyrośnie, wsypać mąkę gryczaną, dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana.
  5. Wybijać starannie łyżką dodając żółtka, pianę, również masło topione, sól.
  6. Pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  7. Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na ½ cm grubo, smażyć szybko z 2 stron na równym ogniu.
  8. Usmażone bliny układać na półmisku (lub postawionym na garnku z gorącą wodą), zaraz podawać.
  9. Do blinów podawać topione masło, śmietanę, masło śledziowe, kawior.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x