Budyń z bułki dla dorosłych
Budyń z bułki dla dorosłych.
Zdobycie umiejętności przyrządzania deserów nie jest sprawą trudną. Wystarczą dobre chęci i staranne wykonanie. Deser powinien być także starannie dobrany do reszty posiłku.
Deser to nie tylko smakołyk, ale powinien również uzupełniać wartość odżywczą posiłku. Umiejętne wkomponowanie w jadłospis obiadu czy kolacji spełnią powyższe zadanie.
Składniki:
Przygotowanie:
- Rodzynki wpierw przebrać, umyć.
- Jaja umyć, osuszyć, następnie oddzielić żółtka.
- Formę budyniową posmarować łyżką masła i posypać potem 2 łyżkami tartej bułki.
- Kajzerki lub bułkę wrocławską namoczyć najpierw w mleku, dobrze odcisnąć i skropić rumem, zmiksować.
- Masło utrzeć w donicy na tzw. śmietanę, dodać zmiksowaną bułkę, ucierać, dodając stopniowo po żółtku, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, oprószyć przesianą mąką, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Gdy nie wypływa z odwróconej dnem do góry salaterki, ubijać w dalszym ciągu, dodając po łyżce cukier.
- Lśniącą sprężystą pianę wymieszać za pomocą drewnianej łyżki z przegotowaną masą budyniową, jednocześnie dodając 2 – 3 łyżki przesianej tartej bułki.
- Budyń z bułki dla dorosłych przełożyć do przygotowanej formy budyniowej, napełniając ją do 3/4 wysokości, ugotować i podawać jak «Budyń biszkoptowy».
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]