Budyń z kapusty cukrowej
Budyń z kapusty cukrowej
Składniki:
- 8 dkg kapusty,
- 6 dkg czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 5 dkg cebuli,
- 3–4 jaja,
- 3–4 dkg tartej bułki,
- 5 dkg tłuszczu,
- sól, pieprz,
- 2 dkg masła do formy,
- 2 dkg tartej bułki do formy,
Przygotowanie:
- Formę budyniową posmarować masłem i posypać tartą bułką.
- Nastawić wodę w garnku na ugotowanie budyniu.
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, pokroić na części, zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody, ugotować na półmiękko.
- Odcedzić, ostudzić, wycisnąć przez woreczek płócienny.
- Namoczyć w mleku bułkę, odcisnąć.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, zrumienić na tłuszczu (2 dkg).
- Kapustę, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę.
- Utrzeć tłuszcz dodając kolejno żółtka, wymieszać z kapustą, połączyć z 2 łyżkami tartej bułki i pianą ubitą z białek, dodać sól, pieprz.
- Włożyć do formy budyniowej (napełnić ¾ formy), szczelnie zamknąć, włożyć do wrzącej wody, gotować ¾ godziny.
- Wyjąć z formy (Potrawy z warzyw – ogólne wskazówki przyrządzania budyniów).
- Na półmisku pokroić na porcje, osobno podać surowe lub topione masło zmieszane ze zrumienioną bułką.
- Można również podawać z sosem grzybowym.
- Smaczny jest budyń z kapusty cukrowej z dodatkiem gotowanych grzybów suszonych lub świeżych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]