PRZEPISY

Budyń z kapusty cukrowej

Budyń z kapusty cukrowej


Składniki:

  • 8 dkg kapusty,
  • 6 dkg czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3–4 jaja,
  • 3–4 dkg tartej bułki,
  • 5 dkg tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 2 dkg masła do formy,
  • 2 dkg tartej bułki do formy,
przyrządzanie budyniów
Forma do gotowania budyniu.

Przygotowanie:

  1. Formę budyniową posmarować masłem i posypać tartą bułką.
  2. Nastawić wodę w garnku na ugotowanie budyniu.
  3. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, pokroić na części, zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody, ugotować na półmiękko.
  4. Odcedzić, ostudzić, wycisnąć przez woreczek płócienny.
  5. Namoczyć w mleku bułkę, odcisnąć.
  6. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zrumienić na tłuszczu (2 dkg).
  7. Kapustę, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę.
  8. Utrzeć tłuszcz dodając kolejno żółtka, wymieszać z kapustą, połączyć z 2 łyżkami tartej bułki i pianą ubitą z białek, dodać sól, pieprz.
  9. Włożyć do formy budyniowej (napełnić ¾ formy), szczelnie zamknąć, włożyć do wrzącej wody, gotować ¾ godziny.
  10. Wyjąć z formy (Potrawy z warzyw – ogólne wskazówki przyrządzania budyniów).
  11. Na półmisku pokroić na porcje, osobno podać surowe lub topione masło zmieszane ze zrumienioną bułką.
  12. Można również podawać z sosem grzybowym.
  13. Smaczny jest budyń z kapusty cukrowej z dodatkiem gotowanych grzybów suszonych lub świeżych.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x