Buraki kiszone
Buraki kiszone
Przygotowanie:
- Kwas burakowy znajduje się szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym jako zdrowy i tani napój a zwłaszcza naturalny kwas do potraw.
- Zdrowe buraki najpierw namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.
- Następnie dokładnie wyszorować szczotką, opłukać, obrać, pokroić w cienkie plastry lub paski.
- Włożyć do wymytych i wyparzonych garnków kamiennych lub słoi i zalać letnią przegotowaną wodą.
- Naczynie pozostawić w ciepłym miejscu (blisko płyty kuchennej), a dla szybszego ukiszenia można dodać kawałek skórki z chleba.
- Po 6 ÷ 7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń, a kwas zlać do czystych butelek, zakorkować czystymi, wyparzonymi korkami.
- Buraki kiszone przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
- Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 ÷ 3 dniach zlać kwas, używany do potraw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
