Chleb grahama
Chleb grahama.
Jak upiec chleb domowy? Wydaje się oczywiste, że chleb potrafi piec tylko piekarz. Tymczasem wcale nie jest to umiejętność tak hermetyczna. Można to zrobić w warunkach domowych i osiągnąć doskonałe wyniki. Można, oczywiście upiec również chleb z dodatkiem zakwasu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy.
Składniki:
- 3 dag drożdży,
- ⅛ l mleka,
- 4 dag cukru,
- sól,
- tłuszcz do smarowania formy,
- ½ litra płynu (mleko, serwatka, maślanka, woda),
- ¾ kg mąki pszenno – razowej,
- ¼ kg pszenno – pytlowej,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, dwie wąskie, długie foremki posmarowane tłuszczem, oprószyć mąką.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku, dodać ⅛ l letniego mleka.
- W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zrobić zaczyn.
- Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany.
- Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia.
- Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100%, dodać sól, zarobić ciasto dolewając, o ile trzeba mleka, lub wody.
- Ciasto powinno być niezbyt gęste.
- Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.
- Napełnić ciastem formy do połowy, wyrównać wygładzając powierzchnię zwilżoną ręką.
- Nagrzać dobrze piekarnik.
- Wstawić ciasto i piec około 1 godziny.
- Szpilką drewnianą zrobić próbę, o ile po nakłuciu i wyjęciu z ciasta szpilka jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów foremki, wyjąć.
- Oddzielić chleb grahama nożem od foremki, wyłożyć na stolnicę.
- Gorący posmarować po wierzchu wodą, oprzeć o wyższy brzeg stolnicy.
- Z tego samego ciasta można zrobić małe grahamki, które w postaci wałeczków o długości 8 – 10 cm, średnicy 4 cm można układać na posmarowanej blaszce.
- Gdy wyrosną, posmarować lekko osłodzona wodą i piec około ½ godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Wyjąć, wyłożyć na stolnicę, gorące posmarować osłodzoną wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]