Chlebek z nadzieniem
Chlebek z nadzieniem –
7Days to propozycja ciekawej potrawy w efekcie zainspirowanej przekąską typu 7Days. To chlebek z nadzieniem podobny także nieco w smaku do tej słodkiej przekąski. Oczywiście stworzonej własnoręcznie a zatem znacznie zdrowszej niż kupowane w dworcowym kiosku smakołyki. Poniżej znajdziesz więc przepis jak go zrobić. Dodatkowo dołożyliśmy wariant kanapki na słono.
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki,
- 3 paczki suszonych drożdży,
- ½ l wody,
- szczypta soli, szczypta cukru,
Nadzienie I
- 15 dag szynki lub boczku wędzonego,
- 10 dag tartego parmezanu,
- 15 dag mozzarelli,
- 3 jaja na twardo,
- drobne pomidory lub przecier pomidorowy,
- sól, pieprz, bazylia,
Nadzienie II
- nutella,
- 2 banany,
- 15 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,
Przygotowanie:
- Z podanych składników wpierw wyrobić ciasto, zagnieść, podzielić na dwie porcje.
- Pierwszą porcję rozwałkować na prostokąt.
- Zwinąć układając następnie w środek nadzienie:
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią.
- Zwinąć roladę, następnie połączyć końce „na okrągło”.
- Drugi kawałek rozwałkować na prostokąt, ale trochę cieniej.
- Posmarować nutellą, dwa banany pokrojone w plastry rozłożyć na powierzchni, po wierzchu posypać orzechami.
- Zwinąć roladę, czyli zawinąć ją „w ślimaka”.
- Obydwa kawałki posmarować po wierzchu oliwą.
- Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
- Na koniec piec w piekarniku nagrzanym do 180—200°C przez około ½ godziny.
Można również oczywiście stworzyć samemu inną kompozycję nadzienia.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]