Chłodnik I
Chłodnik I
Składniki:
- 20 dag kości cielęcych,
- 25 dag włoszczyzny,
- 20 dag botwinki (1 pęczek młodych buraczków z liśćmi),
- 1 ¼ l wody,
- ocet, sól, cukier,
- ¼ l śmietany,
- 2 jaja,
- 2 dag mąki,
- ¼ l kwasu burakowego,
- 10 dag surowego ogórka,
- 20 dag cielęciny pieczonej,
- 8 raków,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku,
Przygotowanie:
- Kości opłukać, oczyścić, zalać zimna wodą, gotować.
- Pod koniec osolić, dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, ugotować.
- Botwinę opłukać bardzo starannie pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować pod przykryciem w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody.
- Jajka umyć, ugotować na twardo.
- Schłodzić, obrać, pokroić w talarki lub ćwiartki.
- Raki ugotować. “Potrawy z raków“.
- Cielęcinę pokroić w kostkę.
- Wywar przecedzić, połączyć z botwiną, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.
- Dodać kwas burakowy, śmietanę, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
- Włożyć jaja, cielęcinę, ogórki, szyjki rakowe i mięso z łapek, wsypać siekany koperek i szczypiorek.
Chłodnik podawać ostudzony.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]