Ciasto smażone
Ciasto smażone
Ciasto wyrabiane w naczyniu poddaje się smażeniu.
- Najbardziej rozpowszechnione jest ciasto naleśnikowe, z którego otrzymuje się różne rodzaje naleśników oraz które używa się do przyrządzania potraw smażonych w cieście.
- Ciasto naleśnikowe sporządza się stosując następującą kolejność czynności:
- oddzielić białko od żółtka,
- ubić pianę z białka,
- zmieszać mleko i wodę,
- posolić,
- dodać żółtka,
- stopniowo dodawać mąkę mieszając mikserem lub robotem kuchennym do uzyskania konsystencji śmietany.
- Do ciasta naleśnikowego można dodać dwie łyżki oleju.
- Dodać pianę z białka i zamieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię i posmarować ją tłuszczem.
- Najlepiej posmarować ją kawałkiem słoniny nabitym na widelec, albo skórką ze słoniny.
- Na rozgrzaną patelnie nalać ciasto w takiej ilości, aby cienką warstwą przykryć dno patelni.
- Patelnię przechylić i równomiernie rozlać ciasto.
- Najlepiej nalewać wyporcjowaną ilość ciasta łyżką wazową (nalewajką).
- Przed każdym nalaniem ciasto zamieszać.
- Smażyć na niezbyt silnym ogniu.
- Ustawienie ognia zależy od rodzaju i wielkości patelni.
- Należy to dobrać eksperymentalnie.
- Po wysuszeniu wierzchniej warstwy odwrócić naleśnik szerokim nożem na drugą stronę.
- Naleśnik dosmażyć, wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem.
- Ciasto naleśnikowe sporządza się stosując następującą kolejność czynności:
- Naleśniki do zup należy podawać pokrojone w makaron.
- Naleśniki z nadzieniem kształtuje się zależnie od przeznaczenia, składając po nałożeniu nadzienia w chusteczkę, zwijając w rulony, w krótkie wałeczki o złożonych ku środkowi brzegach.
- Naleśniki z nadzieniem można podawać odsmażone lub panierowane odsmażane.
- Gdy chodzi nam o szybkie kształtowanie pasztecików z naleśników, godny polecenia jest następujący sposób:
- naleśniki ułożyć tak, aby jeden zachodził do połowy na drugi, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.
- Rulon podzielić na ukośne kawałki, a te ostatnie zanurzyć w pozostawionym cieście naleśnikowym i otoczyć tartą bułką.
- Wrzucić na silnie rozgrzany tłuszcz i obrumienić.
Ciasto do smażenia potraw (klar) przyrządza się jak ciasto naleśnikowe, lecz gęściejsze i z olejem.
W cieście smaży się:
owoce: jabłka, morele, śliwki suszone namoczone i odsączone, rabarbar malinowy,
ugotowane warzywa: bulwy, kalafiory, selery, pory, grzyby suszone ugotowane i osączone,
mięso i ryby (filety z ryb)
wędliny (szynka, kiełbasa)
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]