Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem
Ciastka Półkruche z Orzechami (włoskimi) Lub z Makiem
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 10 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 dag masła do smarowania formy,
- ½ paczki proszku spulchniającego,
- ¾ łyżki śmietany,
- 5 dag orzechów włoskich,
- wanilia,
- skórka z cytryny,
- 5 dag grubego cukru kryształu do posypania,
- 1 białko.
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę wpierw posiekać z tłuszczem,
- najpierw wymieszać z cukrem i proszkiem,
- później zrobić dołek,
- następnie wbić 1 całe jajko,
- dodać żółtko,
- również śmietanę,
- dodatkowo zmielone orzechy,
- i na koniec skórkę cytrynową i wanilię.
- Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wywałkować na grubość , wreszcie wykrawać foremkami dowolne wzory.
- Układać na posmarowanej blasze, smarować rozmąconym białkiem,
posypać grubym kryształem, nakłuć w wielu miejscach. - Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Gorące zdejmować z blachy, układać na deseczce.
➠ Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem po ostudzeniu przełożyć na okrągły, płaski szklany półmisek (smaczne są również bez orzechów).
➠ Zamiast orzechów można dać maku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]