PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem

Ciastka Półkruche z Orzechami (włoskimi) Lub z Makiem


Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 dag masła do smarowania formy,
  • ½ paczki proszku spulchniającego,
  • ¾ łyżki śmietany,
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • wanilia,
  • skórka z cytryny,
  • 5 dag grubego cukru kryształu do posypania,
  • 1 białko.
wycinanie-ciastek
Ciastka z orzechami włoskimi. Wycinanie ciasteczek.

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę wpierw posiekać z tłuszczem,
    1. najpierw wymieszać z cukrem i proszkiem,
    2. później zrobić dołek,
    3. następnie wbić 1 całe jajko,
    4. dodać żółtko,
    5. również śmietanę,
    6. dodatkowo zmielone orzechy,
    7. i na koniec skórkę cytrynową i wanilię.
  2. Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wywałkować na grubość , wreszcie wykrawać foremkami dowolne wzory.
  3. Układać na posmarowanej blasze, smarować rozmąconym białkiem,
    posypać grubym kryształem, nakłuć w wielu miejscach.
  4. Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.
  5. Gorące zdejmować z blachy, układać na deseczce.

➠ Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem  po ostudzeniu przełożyć na okrągły, płaski szklany półmisek (smaczne są również bez orzechów).
➠ Zamiast orzechów można dać maku.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x