Comber barani pieczony ze śmietaną
Comber barani (jagnięcy) pieczony ze śmietaną
Składniki:
- 1,20 kg combra,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- ⅛ l śmietany,
bajca:
- ¾ l wody,
- ¼ l octu (6%),
- 3 liście bobkowe,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 dag soli,
- 5 dag cebuli,
Przygotowanie:
Przyrządzić bajcę:
- Wodę zagotować z pokrojoną w talarki cebulą, solą i przyprawami, ostudzić, dodać ocet.
- Comber opłukać, starannie obrać z łoju i powięzi, zalać w głębokim naczyniu taką ilością bajcy, aby go zakrył do połowy.
- Naczynie nakryć i pozostawić w chłodzie na 2–4 dni, obracając codziennie mięso.
- Comber wyjąć z bajcy, odcisnąć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką.
- Osmażyć szybko na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na brytfannę, oblać dokładnie tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika.
- W czasie pieczenia polewać tłuszczem, skrapiając płynem z bajcowania combra.
- Pod koniec pieczenia, gdy mięso przy nakłuciu nie wydziela krwawego soku, zalać je śmietaną rozmieszaną z mąką i zapiec.
- Mięso ściąć wzdłuż obu stron kości grzbietowej, pokroić na dość grube, nieco skośne kawałki w poprzek długości combra i ułożyć z powrotem na kości.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, polać sosem z pieczenia.
- Podawać z ziemniakami, makaronem lub kluskami, z buraczkami.
- Przed pieczeniem można comber barani naszpikować słoniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
