Cukier waniliowy
Cukier waniliowy
przepis staropolski
Składniki:
- 50 dag cukru-pudru,
- 5 lasek wanilii,
Przygotowanie:
- Szczelny słoik o szerokiej szyjce ze szlifowanym korkiem (apteczny), wymyć, osuszyć.
- Jeżeli nie mamy takiego, można użyć innego, szczelnie zamykanego, najlepiej szklanego naczynia.
- Cukier-puder przepuścić przez maszynkę do migdałów, wysuszyć.
- Wanilię pokroić nożyczkami na kawałki o długości około 2 cm.
- Wsypać do słoika warstwę cukru, przekładając kawałkami wanilii, szczelnie zamknąć.
- Po 2 tygodniach używać samego cukru do posypywania.
- W miarę zużywania cukru trzeć wanilię.
Tarcie wanilii zamiast tłuczenia. Ująć dwa kawałki wanilii między dwie kostki cukru, dobrze do siebie przylegające i trzeć na drobnej tarce. Wymieszać z cukrem-pudrem, cukier waniliowy wyłożyć na sitko do posypywania. Używać do deserów (lody waniliowe – masa bazowa) i wypieków cukierniczych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]