Cwibak czy keks
Cwibak czy keks? Dawniej częściej używano tej pierwszej nazwy, dziś raczej spotykamy tą drugą. Lecz można swobodnie używać ich zamiennie. To jest to samo ciasto. Oczywiście są różne przepisy i różne proporcje i dodatki. Lecz zasadniczo jest to ciasto z dużym dodatkiem bakalii.
Wartość energetyczna 2740 kcal
Składniki:
- 6 – 7 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka skórki z wyparzonej i wyszorowanej cytryny,
- ½ dag rodzynków,
- ½ dag smażonej (kandyzowanej) skórki pomarańczowej,
- ½ dag grubo posiekanych orzechów włoskich,
- ½ dag pokrajanych kandyzowanych owoców,
- masło,
- bułka tarta,
Przygotowanie:
- Ucieramy żółtka z cukrem i ze skórką cytrynową, aż pokażą się bąbelki (można to zrobić robotem, czy mikserem).
- Oprószone mąką bakalie (może ich być mniej lub więcej niż w przepisie – zależy od własnego upodobania) dodajemy do żółtek.
- Foremkę (albo dwie mniejsze) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do żółtek na przemian z przesianą mąką kolejne łyżki piany i mąki. Lekko mieszamy je za każdym razem. Jako ostatnią dodajemy łyżkę piany.
- Wlewamy nasze ciasto do foremek, wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Temperaturę zwiększamy do 190ºC, kiedy ciasto podrośnie.
- Cwibak czy keks pieczemy do uzyskania złotego koloru (próba “na patyczek” – kiedy suchy, wyjmujemy z piekarnika). Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z foremek i ewentualnie dekorujemy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]