Cynamon
Cynamon – suszona kora cynamonowca w kawałku lub sproszkowana, o słodkim, korzennym zapachu i swoistym cynamonowym smaku.
W kawałku jest trwały i można przechowywać go przez kilka lat.
Zastosowanie:
Cynamon w kawałkach, wraz z goździkami używa się
- do marynat,
- do aromatyzowania grzanego piwa,
- wina,
- krupniku i ponczu.
Sproszkowany
- do zup owocowych,
- pieczeni wieprzowej i baraniej,
- gęsi pieczonej,
- zapraw do dziczyzny,
- surówek owocowych,
- z buraków i czerwonej kapusty,
- słodkich omletów i naleśników,
- ryżu na słodko,
- słodkich sosów,
- kompotów,
- grzanego wina i ponczu,
- ciast (przede wszystkim do pierników, szarlotek i strudla)
- oraz kawy.
Najczęściej łączy się go z gałką muszkatołową, goździkami i z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]