PRZEPISY

Cynamon

Cynamon – suszona kora cynamonowca w kawałku lub sproszkowana, o słodkim, korzennym zapachu i swoistym cynamonowym smaku.

W kawałku jest trwały i można przechowywać go przez kilka lat.

Zastosowanie:

Cynamon w kawałkach, wraz z goździkami używa się

  • do marynat,
  • do aromatyzowania grzanego piwa,
  • wina,
  • krupniku i ponczu.

 

Sproszkowany

  • do zup owocowych,
  • pieczeni wieprzowej i baraniej,
  • gęsi pieczonej,
  • zapraw do dziczyzny,
  • surówek owocowych,
  • z buraków i czerwonej kapusty,
  • słodkich omletów i naleśników,
  • ryżu na słodko,
  • słodkich sosów,
  • kompotów,
  • grzanego wina i ponczu,
  • ciast (przede wszystkim do pierników, szarlotek i strudla)
  • oraz kawy.

 

Najczęściej łączy się go z gałką muszkatołową, goździkami i z wanilią.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x