Fasola z kiełbasą, boczkiem i pomidorami
Fasola z kiełbasą, boczkiem i pomidorami.
Składniki:
- 30 dag fasoli białej „Jasiek”
- 10 dag boczku,
- 15 dag kiełbasy serdelowej lub 4 parówki,
- 5 dag tłuszczu,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- sól, cukier, papryka,
Przygotowanie:
- Fasolę przebrać, opłukać, najpierw zalać na kilkanaście godzin przegotowaną, zimną wodą.
- Następnie na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby dolewając wrzątku.
- Boczek ugotować w niedużej ilości wody.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wywarem z boczku, w końcu dodać koncentrat pomidorowy, podprawić fasolę.
- Kiełbasę obraną z osłonki i boczek pokroić w kostkę, wszystkie składniki na koniec połączyć razem, przyprawić do smaku solą, papryką, szczyptą cukru, zagotować.
- Fasola z kiełbasą może być podana z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]