Forszmak dragomirowski
Forszmak dragomirowski
Składniki:
- 20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego,
- 10 dkg wędliny,
- 20 dkg ogórków kwaszonych,
- 3 dkg tartej bułki,
- 5 dkg boczku wędzonego,
- 5 dkg tłuszczu,
- 10 dkg cebuli,
- 30 dkg ziemniaków,
- 8 dkg koncentratu pomidorowego,
- 4 dkg mąki,
- 5 dkg sera tartego tylżyckiego lub innego,
- ⅛ l śmietany,
- 1 łyżka siekanej zieleniny,
- papryka, sól,
Przygotowanie:
- Ziemniaki najpierw ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w dość grube talarki, które podzielić na połówki.
- Ogórki kwaszone pokroić w cienkie talarki (jeżeli mają grubą skórkę – obrać je).
- Następnie mięso, boczek i wędlinę pokroić na plasterki.
- Cebulę obrać, posiekać, później zrumienić na tłuszczu, dodać do niej plasterki tłuszczu i nie rumieniąc wytopić z nich tłuszcz.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian wszystkie składniki.
- Polać je także tłuszczem z wytopionym boczkiem i z cebulą.
- Dodać wymieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką śmietanę, dodać też sporo papryki, osolić, wlać do rondla.
- Na koniec forszmak dragomirowski wymieszać, posypać z wierzchu tartym serem zmieszanym z tartą bułka i zapiec w gorącym piecu.
Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]