Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Forszmak dragomirowski

Forszmak dragomirowski


Składniki:

  • 20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego,
  • 10 dkg wędliny,
  • 20 dkg ogórków kwaszonych,
  • 3 dkg tartej bułki,
  • 5 dkg boczku wędzonego,
  • 5 dkg tłuszczu,
  • 10 dkg cebuli,
  • 30 dkg ziemniaków,
  • 8 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 4 dkg mąki,
  • 5 dkg sera tartego tylżyckiego lub innego,
  • ⅛ l śmietany,
  • 1 łyżka siekanej zieleniny,
  • papryka, sól,

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki najpierw ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w dość grube talarki, które podzielić na połówki.
  2. Ogórki kwaszone pokroić w cienkie talarki (jeżeli mają grubą skórkę – obrać je).
  3. Następnie mięso, boczek i wędlinę pokroić na plasterki.
  4. Cebulę obrać, posiekać, później zrumienić na tłuszczu, dodać do niej plasterki tłuszczu i nie rumieniąc wytopić z nich tłuszcz.
  5. W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian wszystkie składniki.
  6. Polać je także tłuszczem z wytopionym boczkiem i z cebulą.
  7. Dodać wymieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką śmietanę, dodać też sporo papryki, osolić, wlać do rondla.
  8. Na koniec forszmak dragomirowski wymieszać,  posypać z wierzchu tartym serem zmieszanym z tartą bułka i zapiec w gorącym piecu.

Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x