Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawki

Galareta mięsna do zalewania

Galareta mięsna do zalewania


Składniki na ½ l wywaru:

  • 70 dag kruchych kości,
  • 15 dag włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler),
  • 1 ½ l wody,
  • 2 liście bobkowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 1 ½ dag żelatyny,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • 2 białka,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone warzywa opłukać, kości opłukać i porąbać, dodać przyprawy, zalać zimną wodą.
  2. Gotową powoli około 3 – 4 godzin.
  3. Pod koniec gotowania osolić.
  4. Wywar odcedzić.
  5. Do letniego wywaru dodać ocet, białka i sklarować.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na ½ godziny.
  7. Wyjąć i rozpuścić w ⅛ l wywaru.
  8. Połączyć ze sklarowaną galaretą, osolić do smaku, zastudzić.
  9. Krzepnącą używać do zalewania potraw.

Galareta mięsna może być barwiona:  ½ łyżki karmelu (karmel: łyżeczkę cukru zrumienić silnie na patelni, zalać 2–3 łyżkami wody, zagotować; do zabarwienia używać zimny).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x