Golonka peklowana gotowana
«Golonka Peklowana Gotowana»
* TRADYCJA + SMAK * Jeżeli chcemy zrobić sobie ucztę i wyżerkę na wysokim poziomie, przed ugotowaniem zapeklujmy naszą golonkę!
Składniki:
- 1,40 – 1,60 kg golonki,
- 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
- zalewa do peklowania,
Przygotowanie:
- Golonkę, o ile trzeba – opalić, oskrobać, dokładnie opłukać, zapeklować, wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw, opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować powoli do miękkości.
- Gdyby rosół był za słony, odlać część płynu, dolać wrzącej wody.
- Gdy mięso jest prawie miękkie włożyć oczyszczone, opłukane warzywa i dogotować.
- Mięso odcedzić, ułożyć w całości na rozgrzanym półmisku.
- Golonka peklowana gotowana: podawać je bardzo gorące z grochem purée, chrzanem z octem.
- W taki sam sposób gotuje się kark, żeberka, głowiznę peklowaną, które podawać pokrojone po ugotowaniu, z dodatkami, jak do golonki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]