Groszek z ciasta ptysiowego
Groszek z ciasta ptysiowego
jest doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie do przecieranych, typu «zupa-krem». Przyrządzamy go bardzo szybko, możemy formować go również np. przy pomocy “szprycki”.
Składniki:
- 5 dag masła,
- ⅛ litra wody,
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania blaszki.
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto ptysiowe.
- Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
- Z ciasta formować w mące wałeczki o średnicy ¾ cm, pokroić na małe kawałeczki, nadawać im okrągły kształt, układać na blaszce.
- Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 10 minut).
- Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę, a nawet otworzyć piekarnik, aby ciasto ochłodziło się powoli i stopniowo.
- Nagle wyjęte szybko opada.
- Groszek z ciasta ptysiowego podawać do zup owocowych, kremowych i innych.
- Groszek ptysiowy można wyciskać szprycą wprost na posmarowaną blachę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]