PrzystawkiWypiekaneWyroby cukiernicze

Paluszki kruche (ostre)

Paluszki kruche

(ostre) są doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie zaś do przecieranych, typu «zupa-krem» i do «zup czystych».  Podaję je zawsze chociażby do czerwonego barszczu, często do zupy pomidorowej.


Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 4 dag sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 3 – 4 łyżki śmietany,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Z mąki, margaryny, jaj, śmietany, z dodatkiem soli, wpierw zagnieść ciasto kruche.
  2. Zostawić zaś na 1 – 2 godziny w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu.
  3. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, później ułożyć na prostokątnej blaszce, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem, posypać tartym serem, pokroić na paski o szerokości 2 cm, długości 12 cm.
  4. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor około 10 – 15 minut.
  5. Paluszki kruche podawać zarówno do zup kremowych, czystych i innych.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x