Dania główneObiadPRZEPISYPrzystawkiZupy

Precelki krucho drożdżowe I

Precelki krucho drożdżowe I

Połączenie smaku słonego i słodkiego daje w swoim wyniku doskonałą przystawką, i dodatek no napojów bez- oraz alkoholowych.


Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 jaja,
  • 5 dag drożdży,
  • sól,
  • skórka cytrynowa,
  • ⅛ l śmietany,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,
  • tłuszcz do formy,
  • 5 dag maku do posypania,

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać płynne drożdże, jaja, żółtka, śmietanę, cukier, wszystko razem posiekać na jednolitą masę, szybko zagnieść (jak ciasto kruche).
  3. Wyrabiać od razu średniej wielkości precelki, układać na posmarowanej blasze.
  4. Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać makiem i piec na jasnozłoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku 15 – 20 minut.
  6. Zamiast posypywać makiem precelki krucho drożdżowe, można dodać mak do ciasta.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x