Desery i napojePRZEPISYPrzystawkiZupy

Precelki krucho-drożdżowe

Precelki Krucho-Drożdżowe

 Połączenie smaku słonego i słodkiego daje w swoim wyniku doskonałą przystawką, i dodatek no napojów bez- oraz alkoholowych.


Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • ¼ kg masła lub margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 dag cukru,
  • 4 – 5 łyżek śmietany,
  • 5 dag maku,
  • sól,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z wodą.
  2. Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać płynne drożdże, posolić i dodać tyle śmietany, aby można było zagnieść kruche ciasto niezbyt twarde.
  3. Kształtować precelki, ułożyć na blasze, zostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte smarować rozmąconym jajem, posypać makiem.
  5. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x