Herbata
Herbata
O jakości herbacianego naparu decyduje nie tylko sama roślina, ale niemal w tym samym stopniu – jakość – wody i umiejętne parzenie. Na wodzie z górskiego źródła nawet najsłabsza mieszanka będzie mieć piękny kolor, smak i zapach, podczas gdy twarda chlorowana kranówa jest w stanie zabić jakość najbardziej wykwintnej mieszanki i uczynić z niej ekspresówkę za 2 grosze…
Dlatego do parzenia herbaty warto zaopatrzyć się w dobrą wodę. Jeśli nie mamy dostępu do oligoceńskiego źródełka, czeka nas bądź filtrowanie kranówki, z różnym zresztą rezultatem, albo zakup wody w butelkach.
Czy warto? Zrób eksperyment – zaparz herbatę z kranówki i z butelki. Sam wybierz, która herbata jest smaczniejsza.
Ale nie tylko woda i sama mieszanka wystarczają, aby delektować się znakomitym smakiem herbaty. Napój ten wymaga jeszcze zachowania rytuału parzenia.
Przygotowanie herbaty:
- Zagotować wodę w imbryku, tylko do tego celu przeznaczonym.
- Imbryczek porcelanowy lub kamienny wyparzyć wrzątkiem.
- Wsypać herbatę, postawić na otworze imbryka z gotującą się wodą, po trochu zalewać wrzącą wodą, nakryć i pozostawić aby naciągnęła.
- Po kilku minutach dodać do imbryka wrzącej wody i dalej parzyć herbatę.
- Gdy herbata naciągnie (zacząć zaparzanie na 10 minut przed podaniem), nalewać po trochu naparu do nagrzanych filiżanek.
- Na koniec uzupełnić wrzątkiem, natychmiast podawać.
- Cukier podać osobno.