Desery i napojeKolacjaŚniadanie

Herbata

Herbata


parzenie-herbaty
Parzenie herbaty.

O jakości herbacianego naparu decyduje nie tylko sama roślina, ale niemal w tym samym stopniu – jakość – wody i umiejętne parzenie. Na wodzie z górskiego źródła nawet najsłabsza mieszanka będzie mieć piękny kolor, smak i zapach, podczas gdy twarda chlorowana kranówa jest w stanie zabić jakość najbardziej wykwintnej mieszanki i uczynić z niej ekspresówkę za 2 grosze…

Dlatego do parzenia herbaty warto zaopatrzyć się w dobrą wodę. Jeśli nie mamy dostępu do oligoceńskiego źródełka, czeka nas bądź filtrowanie kranówki, z różnym zresztą rezultatem, albo zakup wody w butelkach.

Czy warto? Zrób eksperyment – zaparz herbatę z kranówki i z butelki. Sam wybierz, która herbata jest smaczniejsza. 

Ale nie tylko woda i sama mieszanka wystarczają, aby delektować się znakomitym smakiem herbaty. Napój ten wymaga jeszcze zachowania rytuału parzenia.

Przygotowanie herbaty:

  1. Zagotować wodę w imbryku, tylko do tego celu przeznaczonym.
  2. Imbryczek porcelanowy lub kamienny wyparzyć wrzątkiem.
  3. Wsypać herbatę, postawić na otworze imbryka z gotującą się wodą, po trochu zalewać wrzącą wodą, nakryć i pozostawić aby naciągnęła.
  4. Po kilku minutach dodać do imbryka wrzącej wody i dalej parzyć herbatę.
  5. Gdy herbata naciągnie (zacząć zaparzanie na 10 minut przed podaniem), nalewać po trochu naparu do nagrzanych filiżanek. 
  6. Na koniec uzupełnić wrzątkiem, natychmiast podawać.
  7. Cukier podać osobno.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x