Jaja w galarecie
To niebanalny przepis na banalne jaja w galarecie.
Składniki:
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- ¼ l rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,
- 8 dkg cielęciny albo kury gotowanej lub 10 dkg szynki,
- 5 dkg szyjek rakowych,
- 4 dkg groszku konserwowego,
- 5 dkg pomidorów,
- ½ dkg koncentratu pomidorowego,
- ½ białka,
- 1½ dkg żelatyny,
- sól,
- sok z cytryny do smaku
Jaja w galarecie – przygotowanie:
- Wymieszać rosół z koncentratem pomidorowym, przyprawami i białkiem, mieszając zagotować.
- Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, dodać do rosołu, rozpuścić, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę.
- Na spód foremek jednoporcjowych nalać część galarety i pozostawić do zastygnięcia.
- Na zastygłą galaretę położyć plastry pomidora,
- połówki jaja, żółtkiem do pomidorów,
- posypać pokrajanym w paseczki mięsem, albo pokrojoną w kostkę szynką,
- groszkiem i szyjkami rakowymi,
- zalać pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do zastygnięcia.
Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć jajka z galaretą, ułożyć na półmisku i udekorować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]