Jaja w koszulkach w sosie śmietanowym
Jaja w koszulkach w sosie śmietanowym.
Jednym ze sposobów przyrządzania jaj są jaja w koszulkach. Możemy je podać w sosie śmietanowym. Posiłek przyrządzamy szybko, jednocześnie to ciekawy sposób podania tradycyjnych jaj.
Składniki:
- 8 jaj,
- ocet,
- sól,
sos śmietanowy:
- ⅛ – ¼ l śmietany,
- 5 dag cebuli,
- ¼ l wody,
- 3 – 4 dag mąki,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- sól, cukier, ocet,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać ¼ l wody, ugotować pod przykryciem, przecedzić.
- Do wywaru dodać kostkę przyprawy do zup, rozpuścić, podprawić mąką rozmieszaną z 3 – 4 łyżkami wody, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą, octem.
- Sos powinien być kwaskowo-słodki.
- Zagotować wodą z solą i octem.
- Świeże jaja dokładnie umyć, wybijać tuż nad powierzchnią wody, aby nie spadały z dużej wysokości.
- Gotować 3 – 4 minuty.
- Gdy białko się zetnie, wyjmować jaja łyżką cedzakową, osączyć i podawać jaja w koszulkach w sosie – na ogrzanym półmisku oblane sosem śmietanowym.
- Osobno podać ziemniaki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]