DietyObiadPRZEPISYŚniadanie

Jaja w koszulkach w sosie śmietanowym

Jaja w koszulkach w sosie śmietanowym.

Jed­nym ze spo­so­bów przy­rzą­dza­nia jaj są jaja w ko­szul­kach. Mo­że­my je po­dać w so­sie śmie­ta­no­wym. Po­si­łek przy­rzą­dza­my szyb­ko, jed­no­cze­śnie to cie­ka­wy spo­sób po­da­nia tra­dy­cyj­nych jaj.


Składniki:

  • 8 jaj,
  • ocet,
  • sól,

sos śmie­ta­no­wy:

  • ⅛ – ¼ l śmie­ta­ny,
  • 5 dag ce­bu­li,
  • ¼ l wody,
  • 3 – 4 dag mąki,
  • 1 kost­ka przy­pra­wy do zup,
  • sól, cu­kier, ocet,

Przygotowanie:

  1. Ce­bu­lę obrać, po­kro­ić w drob­ną kost­kę, za­lać ¼ l wody, ugo­to­wać pod przy­kry­ciem, prze­ce­dzić.
  2. Do wy­wa­ru do­dać kost­kę przy­pra­wy do zup, roz­pu­ścić, pod­pra­wić mąką roz­mie­sza­ną z 3 – 4 łyż­ka­mi wody, za­go­to­wać.
  3. Po­łą­czyć ze śmie­ta­ną, przy­pra­wić do sma­ku cu­krem, solą, octem.
  4. Sos po­wi­nien być kwa­sko­wo-słod­ki.
  5. Za­go­to­wać wodą z solą i octem.
  6. Świe­że jaja do­kład­nie umyć, wy­bi­jać tuż nad po­wierzch­nią wody, aby nie spa­da­ły z du­żej wy­so­ko­ści.
  7. Go­to­wać 3 – 4 mi­nu­ty.
  8. Gdy biał­ko się ze­tnie, wyj­mo­wać jaja łyż­ką ce­dza­ko­wą, osą­czyć i po­da­wać jaja w koszulkach w sosie – na ogrza­nym pół­mi­sku ob­la­ne so­sem śmie­ta­no­wym.
  9. Osob­no po­dać ziem­nia­ki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x