Wypiekane

Jajeczniki bułki jajeczne

Jajeczniki, czyli bułki jajeczne.

 – Przepis staropolski

Początki naszej kulinarnej, opisanej historii rozpoczyna kronika nieznanego z nazwiska zakonnika nazwanego Gallem Anonimem. Napisano ją za panowania Bolesława Krzywoustego (1107 – 1138). Czytamy tam o Polsce:

«Kraj to wprawdzie bardzo lesisty, ale niemało przecież obfituje w złoto i srebro, chleb i mięso, w ryby i miód, a pod tym zwłaszcza względem zasługuje na wywyższenie nad inne, że choć otoczony przez tyle (…) ludów chrześcijańskich i wielokrotnie napadany przez wszystkie naraz i każdy z osobna, nigdzie przecież nie został przez nikogo ujarzmiony w zupełności. Kraj, gdzie powietrze zdrowe, rola żyzna, las miodopłynny, wody rybne, rycerze wojowniczy, wieśniacy pracowici, konie wytrzymałe, woły chętne do orki, krowy mleczne, owce wełniste».


Pół garnca jak najsuchszej mąki rozczynić 3 kwaterkami chudego mleka, wlać około 10 dkg drożdży rozmoczonych w kwaterce mleka i posypawszy mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy się ruszy, wziąć ½ kopy ubitych żółtek lub całych 10 jaj i 10 żółtek. Rozbijając ciasto warząchwią, lać do środka, ciągle mieszając. Dodać klarownego masła pół kwarty, ½ kg cukru, soli, skórki cytrynowej, tartej dla zapachu. Gdy to wszystko będzie dobrze wymieszane, zacząć rękami wyrabiać ciasto, dobierając resztę mąki. (to jest pół garnca pozostałe od garnca zmierzonego.) Trzeba dobrze wyrobić z pół godziny, aż będzie odstawać od ręki.

Tak wyrobione ciasto zostawić na bułki, wielkości według upodobania, posypując mąką i ręce maczając w mące. Gdy znów dobrze wyrosną na stolnicy wsadzić do gorącego pieca na blachach smarowanych masłem. Przed wsadzeniem kilka razy posmarować jajkiem z wodą. Zaraz po wyjęciu, dopóki gorące, kropić zimną wodą lub posmarować przeźroczystym lukrem. Te same jajeczniki (bułki jajeczne) zwą się struclami, gdy im się nada formę strucli i wsypie rodzynek i migdałów, a na wierzch posypie cukrem i grubymi migdałami, gdy idą do pieca.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x