Początki naszej kulinarnej, opisanej historii rozpoczyna kronika nieznanego z nazwiska zakonnika nazwanego Gallem Anonimem. Napisano ją za panowania Bolesława Krzywoustego (1107 – 1138). Czytamy tam o Polsce:
«Kraj to wprawdzie bardzo lesisty, ale niemało przecież obfituje w złoto i srebro, chleb i mięso, w ryby i miód, a pod tym zwłaszcza względem zasługuje na wywyższenie nad inne, że choć otoczony przez tyle (…) ludów chrześcijańskich i wielokrotnie napadany przez wszystkie naraz i każdy z osobna, nigdzie przecież nie został przez nikogo ujarzmiony w zupełności. Kraj, gdzie powietrze zdrowe, rola żyzna, las miodopłynny, wody rybne, rycerze wojowniczy, wieśniacy pracowici, konie wytrzymałe, woły chętne do orki, krowy mleczne, owce wełniste».
Pół garnca jak najsuchszej mąki rozczynić 3 kwaterkami chudego mleka, wlać około 10 dkg drożdży rozmoczonych w kwaterce mleka i posypawszy mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy się ruszy, wziąć ½ kopy ubitych żółtek lub całych 10 jaj i 10 żółtek. Rozbijając ciasto warząchwią, lać do środka, ciągle mieszając. Dodać klarownego masła pół kwarty, ½ kg cukru, soli, skórki cytrynowej, tartej dla zapachu. Gdy to wszystko będzie dobrze wymieszane, zacząć rękami wyrabiać ciasto, dobierając resztę mąki. (to jest pół garnca pozostałe od garnca zmierzonego.) Trzeba dobrze wyrobić z pół godziny, aż będzie odstawać od ręki.
Tak wyrobione ciasto zostawić na bułki, wielkości według upodobania, posypując mąką i ręce maczając w mące. Gdy znów dobrze wyrosną na stolnicy wsadzić do gorącego pieca na blachach smarowanych masłem. Przed wsadzeniem kilka razy posmarować jajkiem z wodą. Zaraz po wyjęciu, dopóki gorące, kropić zimną wodą lub posmarować przeźroczystym lukrem. Te same jajeczniki (bułki jajeczne) zwą się struclami, gdy im się nada formę strucli i wsypie rodzynek i migdałów, a na wierzch posypie cukrem i grubymi migdałami, gdy idą do pieca.
Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.