Jarzyny zagęszczane
Jarzyny zagęszczane.
Jakie warunki powinny mieć zapewnione jarzyny, które są zagęszczane dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku potrawy? Jak je ogrzewać, ile dodać wody, kiedy solić i przyprawiać, jak postępować z kupionymi mrożonkami?
Zagęszczanie warzyw odbywa się przez:
- oprószanie: tj. podsypywanie ugotowanych jarzyn mąką,
- wymieszanie i zagotowanie, wówczas należy dodać masło surowe, w ten sposób zagęszcza się młode warzywa,
- podprawianie zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, zagotowanie dodanie śmietany (np. buraki ze śmietaną),
- podprawianie zasmażką, którą rozprowadza się wodą, mlekiem, wywarem lub śmietaną i zagotowuje.
- Używanie mleka do podprawiania powinno być stosowane przy sporządzaniu szpinaku.
- Częściowo zapobiega to odwapniającemu działaniu kwasu szczawiowego występującego w tym produkcie.
- Warzywa, które mają być zagęszczane, gotuje się pod przykryciem w małej ilości wody.
- Początkowo gotuje się na silnym ogniu, po zawrzeniu na wolniejszym, aby woda nie parowała zbyt gwałtownie, a warzywa nie przypalały się.
- Potrawy z warzyw gotowanych wykańcza się przez posypywanie siekaną zieloną zieleniną lub siekanymi jajami.
- Podnosi to wartość odżywcza potrawy, a równocześnie nadaje jej estetyczny wygląd.
- Potraw z warzyw nie należy przetrzymywać na gorącej płycie, ani też odgrzewać.
- Należy przyrządzać takie ilości potraw, które mogą być spożyte w danym posiłku.
- Warzywa mrożone przeznaczone na potrawy gotowane należy opłukać wodą gorącą i zaraz poddawać ogrzewaniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
