kalarepa nadziewana mięsem (faszerowana)
Kalarepa nadziewana mięsem
Składniki:
- 12 kalarep średniej wielkości,
nadzienie:
- 30 dag mięsa bez kości (wieprzowiny, baraniny lub wołowiny),
- 5 dag czerstwej bułki,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
sos:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Kalarepę wpierw umyć, obrać, opłukać, ściąć wierzchy, dokładnie wydrążyć.
- Następnie przyrządzić nadzienie.
- Bułkę namoczyć w wodzie, później odcisnąć.
- Obrać cebulę, najpierw pokroić ją w krążki, zrumienić na tłuszczu.
- Mięso opłukać, potem przepuścić przez maszynkę wraz z bułką i cebulą.
- Dodać wpierw sól, pieprz, jajo, potem utrzeć starannie.
- Wydrążoną kalarepę nałożyć nadzieniem, przykryć też ściętymi wierzchami, ułożyć w płaskim rondlu w jednej warstwie, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować pod przykryciem lub wstawić do piekarnika.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Miękką kalarepę na koniec wyjąć.
- Przyrządzić sos:
- po pierwsze zrumienić mąkę na jasnozłoty kolor,
- po drugie zmieszać ze stopionym tłuszczem,
- po trzecie rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania kalarepy,
- w końcu zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, octem, cukrem, o ile potrzeba, karmelem.
- Kalarepę włożyć do sosu i chwilę zapiekać w piekarniku lub dusić na płycie.
- Wyłożyć na okrągły głęboki półmisek, polać sosem, posypać siekaną zieloną pietruszką.
- Kalarepa nadziewana mięsem może być podawana z ziemniakami.
- Pozostałą z drążenia kalarepę wykorzystać do zupy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]