Kanapki
Kanapki
Kanapki I:
- Przygotowanie pieczywa pod różne odmiany kanapek
- Kanapki z szynką
- Kanapki ze śledziem
- Kanapki z sałatką jarzynową
Składniki:
- 1 długa bułka pszenna
- 4 dkg masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Ostrym nożem obciąć oba końce bułki, okroić ją równo ze skórki i przekroić wzdłuż na trzy długie plastry jednakowej grubości, posmarować masłem.
- Na przygotowanych plastrach bułki układać wzdłuż rzędami podane składniki.
Składniki:
- 10 dkg szynki
- 3 dkg korniszonów
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 2 – 3 łyżki śmietany
- 2 – 3 łyżki tartego chrzanu
- sól, cukier, ocet
Przygotowanie:
- Jajko obrać, pokroić wzdłuż na cząstki. Utarty chrzan zmieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą, octem.
- Masa powinna być gęsta.
- Na plastrze bułki układać wzdłuż z jednej strony pasy lub ruloniki z szynki, z drugiej – masę chrzanową, w środku – cząstki jaja.
- Przybrać talarkami korniszonów.
- Obłożony plaster bułki pokroić w poprzek na 8 kawałków.
Kanapki ze śledziem
Składniki:
- 20 dkg śledzia (solonego)
- 10 dkg pomidorów lub kiszonych ogórków
- 2 łyżki gęstego majonezu
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
Przygotowanie:
- Sprawionego śledzia (Potrawy rybne) odfiletować, obrać z ości.
- Połówki śledzia układać wzdłuż plastra bułki. Z drugiej strony wycisnąć ozdobnie gęsty majonez.
- W środku układać cząstki jaja.
- Całość przybrać talarkami pomidorów lub ogórków.
- Obłożony plaster bułki pokroić w poprzek na 8 kawałków.
Składniki:
- 30 dkg sałatki jarzynowej z majonezem
- 1 łyżeczka siekanej zieleniny
- 3 – 4 łyżki gęstego majonezu
- 5 dkg korniszonów
- 3 dkg grzybków marynowanych
Przygotowanie:
- Na plaster bułki nałożyć grubo sałatkę jarzynową (sałatki, przekąski zimne), oblać gęstym majonezem, przybrać plasterkami korniszonów, grzybkami, posypać siekaną zieleniną.
- Plaster bułki pokroić w poprzek na 8 kawałków.
- Przygotowane kanapki (24 sztuki) ułożyć w trzech rzędach na prostokątnej, szklanej tacy, przybrać listkami sałaty i paskami czerwonej papryki.
Kanapki II:
- Kanapki z groszkiem zielonym lub jajami.
- Kanapki z pasztetem.
- Kanapki z sardynkami lub szprotkami.
Składniki:
- 1 długa bułka pszenna
- 4 dkg masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Przygotować trzy długie plastry bułki jednakowej grubości, posmarować masłem.
- Na przygotowanych plastrach bułki układać wzdłuż rzędami podane składniki.
Składniki:
- ¼ kg groszku zielonego lub 3 jaja (ugotowane na twardo)
- 3 – 4 łyżki gęstego majonezu
- 1 łyżka siekanej zieleniny
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Świeży, ugotowany groszek (można użyć konserwowy) przyprawić do smaku solą, cukrem Odcedzić z wywaru lub odparować, dokładnie osączyć i wymieszać z gęstym majonezem.
- Na długi plaster bułki nałożyć grubą warstwę groszku, posypać siekaną zieleniną i pokroić w poprzek na 8 kawałków.
- Zamiast groszku można dać ugotowane na twardo, obrane i posiekane jaja, które należy dokładnie wymieszać z gęstym majonezem.
Składniki:
- 20 dkg pasztetu
- 2 – 3 łyżki gęstego majonezu z musztardą
- 1 duży pomidor lub 5 korniszonów
Przygotowanie:
- Plaster bułki obłożyć pasztetem, brzegi wyrównać, całość pokryć kratką z gęstego majonezu
(wyciśniętego z woreczka cukierniczego), przybrać talarkami pomidorów lub korniszonów, pokroić na 8 kawałków.
Składniki:
- 8 sztuk sardynek lub większych szprotek w oleju
- 8 listków sałaty
- ½ cytryny
Przygotowanie:
- Plaster posmarowanej bułki podzielić na 8 kromek.
- Na każdą kromkę kłaść otrząśnięty listek sałaty, na sałatę sardynkę całą lub podzieloną na pół (można usunąć kręgosłup).
- Każdą kanapkę przybrać cząstką cytryny.
- Przybrane kanapki (24 sztuki) ułożyć w 3 rzędach na szklanej prostokątnej tacy lub półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Kanapki III:
- Kanapki z serem szwajcarskim
- Kanapki z kiełbasą lub szynką z majonezem
- Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 1 długa pszenna
- 5 dkg masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Ściąć oba końce bułki i okroić skórkę, tak aby powstał prostokątny słupek.
- Pokroić w poprzek na 24 kromki jednakowej grubości. Kromki posmarować masłem.
Składniki:
- 15 dkg sera szwajcarskiego lub Gouda
Przygotowanie:
- Ser szwajcarski pokroić w plastry równej grubości i obłożyć nimi całkowicie 8 kromek bułki.
- Wystające części sera okroić nożem.
Składniki:
- 20 dkg kiełbasy
- 3 – 4 łyżki majonezu
- 1 jajo (ugotowane na twardo)
- 5 dkg grzybków marynowanych lub korniszonów
Przygotowanie:
- Kiełbasę, obrane jajo i grzybki drobno posiekać, wymieszać z 2 – 3 łyżkami majonezu.
- Masę nakładać na kromki, wyrównać brzegi, z wierzchu przybrać gęstym majonezem wyciśniętym z woreczka pergaminowego.
Składniki:
- 20 dkg twarożku
- 3–4 łyżki gęstej śmietany
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- sól
Przygotowanie:
- Twarożek utrzeć ze śmietaną na dość gęstą masę.
- Rzodkiewkę opłukać, obciąć końce i pokroić w cienkie plasterki (⅓ rzodkiewek odłożyć).
- Młode listki rzodkiewek i szczypiorek opłukać, posiekać drobno, połączyć ze śmietaną i twarożkiem, przyprawić do smaku solą.
- Przyrządzoną masę nakładać grubo na kromki, wyrównać brzegi, przybrać plasterkami rzodkiewek i posypać siekanym szczypiorkiem.
- Przygotowane kanapki (24 sztuki) ułożyć rodzajami w trzech rzędach na prostokątnej tacy, przybrać listkami sałaty pokrojonej w szeroki makaron.
Kanapki IV:
- Kanapki z bryndzą i korniszonami
- Kanapki z byczkami lub makrelą z pomidorach
- Kanapki z pieczenią cielęcą lub wieprzową
- 1 długa bułka pszenna
- 5 dkg masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Przygotować 24 kromki bułki: kanapki III.
- 15 dkg bryndzy
- 3 – 4 łyżki śmietany
- 5 dkg korniszonów lub 10 dkg ogórków konserwowych
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Bryndzę utrzeć dokładnie ze śmietaną, dodać drobno posiekane korniszony lub ogórki.
- Masę obkładać kromki, wyrównać brzegi, z wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.
- ½ puszki byczków lub makreli (15 dkg)
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- kwasek cytrynowy
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 5 dkg korniszonów lub ogórków konserwowych
Przygotowanie:
- Byczki lub makrelę wyjąć z puszki, usunąć kręgosłupy, rozetrzeć i wymieszać z sosem z puszki i olejem na jednolitą masę.
- Przyprawić do smaku szczyptą smaku cytrynowego lub sokiem z cytryny.
- Gęstą masę nakładać na kromki, wyrównać brzegi, z wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką, przybrać talarkami korniszonów lub ogórków.
- 20 dkg zimnej pieczeni cielęcej lub wieprzowej
- 2 łyżki galarety z zastudzonego sosu z pieczenia mięsa
- 2 pomidory (10 dkg)
- kilka listów sałaty
Przygotowanie:
- Upieczone mięso pokroić w cienkie równe plastry, nakładać na kromki posmarowanej bułki.
- Z wierzchu posypać posiekaną galaretą z sosu pozostałego po pieczeniu mięsa.
- Kanapki przybrać cząstkami pomidorów i listkami sałaty.
Przygotowane kanapki (24 sztuki) ułożyć w trzech rzędach na prostokątnej tacy lub półmisku szklanym, przybrać paskami pokrojonej czerwonej papryki i gałązkami zielonej pietruszki.
Kanapki V:
- Kanapki z pastą selerów
- Kanapeczki z pastą pomidorową i orzechami
- Kanapki z pastą chrzanową
Składniki:
- ½ bochenka chleba pytlowego
- 5 dkg masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Skórkę z chleba okroić, chleb pokroić w kromki o grubości ½ cm.
- Złożyć po 2 – 3 kromki, wykrawać prostokątne kromki o wymiarach 5 x 6 cm, posmarować.
- Z tej ilości chleba otrzymuje się 24 – 30 kromek.
Składniki:
- 10 dkg surowego selera
- 2 – 3 łyżki gęstego majonezu
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Wymyty seler oskrobać lub obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z gęstym majonezem, masą tą posmarować przygotowane kromki, z wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.
Kanapki z pastą pomidorową i orzechami
Składniki:
- 4 dkg masła lub margaryny
- 3 – 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 – 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 3 – 4 łyżki soku lub przecieru ze świeżych pomidorów lub z puszki
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Masło zmiękczyć i utrzeć na pulchną masę, dodając po trochu soku z pomidorów i mielonych orzechów.
- Przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą, cukrem.
- Smarować równo kromki chleba, z wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.
- Do tej masy można dodać trochę twarożku zamiast orzechów.
Składniki:
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 1 – 2 jaja (ugotowane na twardo)
- 4 – 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- sól, cukier, kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
- Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym (zbyt ostry chrzan należy sparzyć wrzącą wodą).
- Jajo obrać, drobno posiekać.
- Chrzan utrzeć ze śmietaną, dodać orzechy, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym, połączyć z siekanymi jajami.
- Gdyby masa była za gęsta – dodać śmietany.
- Masą smarować kromki chleba, wyrównać brzegi, z wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.
Kanapki ułożyć w trzech rzędach na prostokątnej tacy, przybrać listkami sałaty lub gałązkami zielonej pietruszki.