Kapuśniak kwaszona kapusta
Kapuśniak: kwaszona kapusta
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego (szponder),
- ½ kg kwaszonej kapusty,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 1 średnia marchewka,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 mały liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu, sól
Kapuśniak: kwaszona kapusta – przygotowanie:
- Wygnieść kapustę, pokroić, włożyć do rondla, zalać szklanką wody,
dodać trochę masła, liść laurowy, ziarnka pieprzu i pokrojoną cebulę. - Dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
- Włoszczyznę obrać, drobno pokroić, dodać trochę tłuszczu
i dusić przez około 20 minut pod przykryciem. - Mięso włożyć do garnka, zalać wodą (1¼ l), posolić i gotować 1½ godziny,
po czym wyjąć i pokroić na kawałki, a rosół przecedzić. - Włożyć do garnka kapustę, włoszczyznę, pastę pomidorową i mięso.
- Zalać rosołem, zostawić ⅓ szklanki aby rozprowadzić zasmażkę.
- Przez ½ godziny gotować na małym ogniu.
- Z pozostałego tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić
wystudzonym rosołem, zagotować i połączyć z ugotowaną zupą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]