Dania głównePRZEPISY

Karp w czerwonym winie

Karp w Czerwonym Winie

Składniki:

  • 1 karp (około 1½ kg);
  • sól, pieprz;
  • 4 dkg masła;
  • 2 dkg mąki;
  • 10 dkg cebuli;
  • 5 dkg pieczarek;
  • ¾ szklanki czerwonego wina;
  • ½ szklanki wody;
  • sok z  ½ cytryny;
  • sól, cukier do smaku;
  • natka pietruszki;

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyścić z łuski, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie wymyć.
  2. Pokroić w poprzek na dzwonka.
  3. Rybę osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odłożyć na godzinę.
  4. W płaskim rondlu zasmażyć masło z mąką i pieczarkami, wlać wino i wodę, mieszając zagotować.
  5. Do powolnie gotującego się sosu włożyć dzwonka ryby, dodać pokrojoną w dość grube piórka cebulę.
  6. Na bardzo małym ogniu gotować razem około 20 minut.
  7. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.
  8. Karp w czerwonym winie  powinien być wyłożony na wygrzany półmisek, obłożony dość gęstym sosem, posypany zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x