Karp w czerwonym winie
Karp w Czerwonym Winie
Składniki:
- 1 karp (około 1½ kg);
- sól, pieprz;
- 4 dkg masła;
- 2 dkg mąki;
- 10 dkg cebuli;
- 5 dkg pieczarek;
- ¾ szklanki czerwonego wina;
- ½ szklanki wody;
- sok z ½ cytryny;
- sól, cukier do smaku;
- natka pietruszki;
Przygotowanie:
- Karpia oczyścić z łuski, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie wymyć.
- Pokroić w poprzek na dzwonka.
- Rybę osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odłożyć na godzinę.
- W płaskim rondlu zasmażyć masło z mąką i pieczarkami, wlać wino i wodę, mieszając zagotować.
- Do powolnie gotującego się sosu włożyć dzwonka ryby, dodać pokrojoną w dość grube piórka cebulę.
- Na bardzo małym ogniu gotować razem około 20 minut.
- Sos przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.
- Karp w czerwonym winie powinien być wyłożony na wygrzany półmisek, obłożony dość gęstym sosem, posypany zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]