Karp w galarecie
Karp w galarecie
to bezsprzecznie najsmaczniejsze danie podawane na stół wigilijny. Tradycyjnie to jedna z dwunastu potraw, ale nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tej potrawy.
‖ ? Czas przygotowania: 45 minut ‖ IG: 1 porcja 260 kcal ‖ 4 porcje ‖
Składniki:
- 1 kg sprawionego karpia,
- 1 litr rosołu,
- 2 jajka,
- 2 białka,
- 1 cebula,
- sok z 1 cytryny,
- 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 łyżek octu z białego wina,
- 1 łyżka ziarenek białego pieprzu,
- 2 – 3 listki laurowe,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- mielony biały pieprz,
Przygotowanie:
- Karpia podzielić na 4 – 6 dzwonek, opłukać.
- Cebulę obrać, posiekać.
- Do rosołu dodać ocet, cebulę, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz sól, gotować przez 2 minuty.
- Włożyć rybę, zmniejszyć ogień.
- Podgrzać 10 – 15 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia.
- Rybę wyjąć z wywaru, przestudzić.
- Wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka.
- Białka roztrzepać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do wywaru.
- Gotować na małym ogniu przez dwie minuty, ciągle mieszając.
- Do sitka włożyć lnianą ściereczkę, ostrożnie przecedzić wywar.
- Wymieszać z namoczoną, spęczniałą żelatyną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz mielonym białym pieprzem.
- Z kawałków ryby usunąć ości.
- Jajka ugotować na twardo (około 10 minut), zalać zimną wodą.
- Obrać ze skorupek, pokroić w plasterki.
- Rybę i jajka układać naprzemiennie w szklanej formie.
- Posypać po wierzchu wyjętymi z wywaru listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego.
- Karp w galarecie – polać go przestudzoną, gęstniejącą galaretą, wstawić na pięć godzin do lodówki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]