Kiszenie barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego w domu –
łatwy przepis gotowy jest napojem o cudownych właściwościach!
Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych województwa podlaskiego w kategorii Napoje
Składniki:
- 1½ kg buraków ćwikłowych,
- 1 mała marchewka, pietruszka, kawałek selera,
- ½ cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżkę cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 l wody,
- 5 dag chleba razowego,
Przygotowanie:
- Buraki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub szklanego słoja dodając jarzynę i przyprawy.
- Zalać przegotowaną ciepłą wodą.
- Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć podziurkowanym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (18 – 20°C).
- Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, przecedzić przez bibułę lub gazę, zlać do butelek, szczelnie zakorkować.
- Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
