PRZEPISYPrzetwory domoweZupy

Kiszenie żuru

Kiszenie żuru

w domowych warunkach jest zarówno łatwe, szybkie i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Po kilku dniach jest gotowy. Przechować go można 2 miesiące.


Składniki:

  • 10 dag mąki żytniej razowej, żytniej pytlowej lub owsianej,
  • 0,5 l wody ciepłej, przegotowanej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do szklanego słoja lub kamiennego garnka, pozostawić w ciepłym miejscu.
  2. Gdy żur ukiśnie, ma smak kwaskowaty i przyjemny zapach. 
  3. Podobnie można ukisić żur owsiany, używając zamiennie mąki owsianej. 
  4. Używać go do sporządzania zup

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x