Klops z jajami w sosie śmietanowym
Klops z Jajami w Sosie Śmietanowym
Składniki:
- 40 dag wołowiny z kością (skrzydło, łopatka),
- 20 dag wieprzowiny (kark),
- 5 dag cebuli,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 6 dag tłuszczu,
- 3 jaja,
- ⅛ l śmietany,
- 3 dag mąki,
- ½ liścia bobkowego,
- pieprz, sól,
- 2 łyżki karmelu,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w wodzie, 2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie.
- Mięso opłukać, usunąć z niego kości i pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na części tłuszczu.
- Mięso, cebulę i lekko odciśniętą z wody bułkę przepuścić przez maszynkę.
- Zmieloną masę osolić, dodać pieprz, jajo i dokładnie wyrobić, po czym wyłożyć na stolnicę i uformować płaski podłużny prostokąt długości 22 – 25 cm, szerokości 15 cm.
- Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na mięsie wzdłuż dłuższego boku prostokąta.
- Mięso zwinąć w gruby rulon, zaczynając od tego boku prostokąta, przy którym ułożono jaja, aby znalazły się one w środku rulonu.
- Na brytfannie rozgrzać silnie tłuszcz, włożyć mięso, oblać je tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
- Piec około 40 – 50 minut, często polewając wydzielającym się sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Śmietanę rozmieszać z mąką, osolić, dodać liść bobkowy i pod koniec pieczenia wlać ją do brytfanny.
- Upieczone mięso zapiekać chwilę w sosie śmietanowym rozrzedzając go w razie potrzeby wodą i zabarwiając karmelem (Ozór w szarym sosie).
- Mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, w kolejności krojenia ułożyć je na podłużnym półmisku, polać sosem i posypać siekaną zieloną pietruszką.
- Klops z jajami podawać z ziemniakami, makaronem i jarzyną (buraczki, szpinak i inne) lub surówką z warzyw.
- Potrawy z wołowiny pieczone można przyrządzać w prodiżu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]