Dania główneObiadRodzaj posiłku

Klops z jajami w sosie śmietanowym

Klops z Jajami w Sosie Śmietanowym


Składniki:

  • 40 dag wołowiny z kością (skrzydło, łopatka),
  • 20 dag wieprzowiny (kark),
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 jaja,
  • ⅛ l śmietany,
  • 3 dag mąki,
  • ½ liścia bobkowego,
  • pieprz, sól,
  • 2 łyżki karmelu,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie, 2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie.
  2. Mięso opłukać, usunąć z niego kości i pokroić na kawałki.
  3. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na części tłuszczu.
  4. Mięso, cebulę i lekko odciśniętą z wody bułkę przepuścić przez maszynkę.
  5. Zmieloną masę osolić, dodać pieprz, jajo i dokładnie wyrobić, po czym wyłożyć na stolnicę i uformować płaski podłużny prostokąt długości 22 – 25 cm, szerokości 15 cm.
  6. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na mięsie wzdłuż dłuższego boku prostokąta.
  7. Mięso zwinąć w gruby rulon, zaczynając od tego boku prostokąta, przy którym ułożono jaja, aby znalazły się one w środku rulonu.
  8. Na brytfannie rozgrzać silnie tłuszcz, włożyć mięso, oblać je tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
  9. Piec około 40 – 50 minut, często polewając wydzielającym się sosem.
  10. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  11. Śmietanę rozmieszać z mąką, osolić, dodać liść bobkowy i pod koniec pieczenia wlać ją do brytfanny.
  12. Upieczone mięso zapiekać chwilę w sosie śmietanowym rozrzedzając go w razie potrzeby wodą i zabarwiając karmelem (Ozór w szarym sosie).
  13. Mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, w kolejności krojenia ułożyć je na podłużnym półmisku, polać sosem i posypać siekaną zieloną pietruszką.
  14. Klops z jajami podawać z ziemniakami, makaronem i jarzyną (buraczki, szpinak i inne) lub surówką z warzyw.
  15. Potrawy z wołowiny pieczone można przyrządzać w prodiżu.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x