Kluski z makiem
Kluski z makiem.
Składniki:
ciasto:
- 30 – 35 dag mąki,
- 1 jajo,
- sól,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- ¼ kg maku,
- cukier lub miód do smaku,
- wanilia,
- skórka cytrynowa.
Przygotowanie:
- Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach.
- Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, przepuścić przez maszynkę, przez drobne sitko.
Kluski:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajo, wodę, szczyptę soli, zagnieść twarde ciasto, wyrobić starannie, wywałkować na grubość ½ cm, pozostawić aby przeschło.
- Nastawić osoloną wodę w płaskim rondlu.
- Ciasto podsypać mąką, kroić na pasy o grubości 4 cm, układać jedne na drugie, kroić poprzek w wąskie kluseczki.
- Kluski wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć, gdy podpłyną odkryć, zagotować, przecedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
- Kluski wymieszać z masłem topionym i makiem, dodać do smaku cukier lub miód, skórkę cytrynową i wanilię.
- Można dodać 2 – 3 dag rodzynek.
- Wyłożyć na rozgrzany półmisek, polać stopionym masłem.
- Podając na deser przyrządzić w mniejszej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]