Kolacja
Kolacja
Dobór potraw na kolację uzależniamy od składu poprzednich posiłków, gdyż nie należy powtarzać tych samych potraw, a nawet tych samych produktów, z wyjątkiem mleka, chleba, cukru, a czasem ziemniaków.
Potrawami odpowiednimi na kolację są: zupy mleczne (kiedy dziecko na śniadanie miało mleko lub kawę). Oraz ziemniaki z kefirem czy maślanką, potrawy z warzyw, mąki i kasz. A to również w połączeniu z mlekiem, jajami, twarogiem i niewielką ilością pieczywa.
Przykładowa kolacja może zawierać:
- Szpinak lub kalafior z jajecznicą, pieczywo z masłem, mleko słodkie, zsiadłe lub kefir.
- Kluski lane na mleku, chleb z masłem, surówka z rzodkiewek ze śmietaną i szczypiorkiem, herbata. Zamiast surówki można podać kompot.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]