Desery i napojeDietyPRZEPISY

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa


Sałatka  owocowa z jogurtem

białko 3g, tłuszcz 2g, wę­glo­wo­dany 16g, Kcal/kJ 93/380

Skład­niki:

  • 1 ba­nan, 
  • 2 kiwi, 
  • ½ mango, 
  • 10 dag tru­ska­wek, 
  • 250 ml jo­gurtu, 
  • 1 to­rebka cu­kru wa­ni­lio­wego, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Obrać owoce, najpierw oczy­ścić. 
  2. Kiwi i ba­nany po­kroić w pla­stry, mango zaś na cząstki, zaś tru­skawki na po­łówki. 
  3. Na­stęp­nie przy­pra­wić wszystko cu­krem wa­ni­lio­wym. 
  4. Na ko­niec owoce po­lać po wierz­chu jo­gur­tem. 

Bananowa z sosem cynamonowym

białko 5g, tłuszcz 5g, wę­glo­wo­dany 39g, Kcal/kJ 210/882

Skład­niki:

  • 4 ba­nany, 
  • 2 po­ma­rań­cze, 
  • 150 ml soku po­ma­rań­czo­wego, 
  • 1 łyżka płyn­nego miodu, 
  • 300 g jo­gurtu, 
  • 1 ły­żeczka cy­na­monu, 
  • 1 łyżka cu­kru wa­ni­lio­wego, 
  • 4 łyżki płat­ków ku­ku­ry­dzia­nych lub po­sie­ka­nych orzesz­ków pi­sta­cjo­wych, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ba­nany obrać, po­kroić na ka­wałki. Po­ma­rań­cze obrać,, po­kroić w pla­sterki. Każdy z pla­ster­ków po­dzie­lić na cztery ka­wałki. 
  2. Sok po­ma­rań­czowy wy­mie­szać z mio­dem, po­lać owoce. 
  3. Jo­gurt wy­mie­szać z cy­na­mo­nem i cu­krem. Po­da­wać z sa­łatką. 
  4. Go­tową sa­łatkę po­sy­pać płat­kami ku­ku­ry­dzia­nymi lub po­sie­ka­nymi orzesz­kami pi­sta­cjo­wymi. 

Egzotyczna z migdałami

białko 5g, tłuszcz 5g, wę­glo­wo­dany 39g, Kcal/kJ 210/882

Skład­niki:

  • 2½ dag mig­da­łów, 
  • ½ mango, 
  • 1 mała po­ma­rań­cza, 
  • 1 grejp­frut czer­wony, 
  • 5 dag dak­tyli świe­żych, 
  • 1 ma­ra­kuja, 
  • 2 owoce mie­chunki, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Płatki mig­da­łów zru­mie­nić na su­chej pa­telni, uwa­ża­jąc przy tym, aby ich nie przy­pa­lić. 
  2. Mango obrać ostrym no­żem, usu­nąć pestkę. Miąższ po­kroić w pla­sterki. 
  3. Po­ma­rań­czę obrać, do­kład­nie usu­nąć białą skórkę. Owoce po­dzie­lić na cząstki, zdjąć z nich od­dzie­la­jące błonki, wy­do­by­wa­jący się przy tym sok za­cho­wać. 
  4. Z grejp­fruta od­kroić wierzch, odło­żyć. Z po­zo­sta­łego owocu ostrym no­żem wy­kroić miąższ, po­dzie­lić na cząstki, rów­nież usu­wa­jąc z nich błonki, za­cho­wać wy­do­by­wa­jący się sok. 
  5. Dak­tyle po­kroić na ćwiartki, usu­nąć pestki. Ma­ra­kuję po­dzie­lić na pół, miąższ wy­jąć ły­żeczką. 
  6. Wszyst­kie owoce wy­mie­szać wraz z za­cho­wa­nym wcze­śniej so­kiem z cy­tru­sów. Przy­go­to­waną sa­łatką wy­peł­nić wy­drą­żony grejp­frut. 
  7. Ude­ko­ro­wać owo­cami mie­chunki. 

Sałatka owocowa letnia

białko 4g, tłuszcz 1g, wę­glo­wo­dany 26g,  Kcal/kJ 136/573

Skład­niki:

  • 2 małe me­lony
  • 10 dag śli­wek, 
  • 10 dag ma­lin, 
  • 2 kiwi, 
  • 2 nek­ta­rynki,
  • 20 dag jo­gurtu, 
  • kilka list­ków mięty do de­ko­ra­cji,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Me­lony wpierw po­dzie­lić na po­łówki, 30 dag miąż­szu spe­cjal­nym wy­ci­na­kiem po­kroić w kulki, prze­ło­żyć do mi­ski. Następnie po­łówki me­lona umie­ścić w lo­dówce. 
  2. Śliwki umyć, później usu­nąć z nich pestki. Miąższ po­kroić na cząstki, prze­ło­żyć do ku­lek me­lona. Ma­liny prze­brać, prze­ło­żyć do mi­ski. Kiwi obrać, po­kroić w pla­sterki. Nek­ta­rynki umyć, pestki usu­nąć. Miąższ po­kroić w cząstki. 
  3. Wszyst­kie owoce wy­mie­szać, prze­ło­żyć do wy­drą­żo­nych po­łó­wek me­lo­nów. 
  4. Jo­gurt na koniec wy­mie­szać na gładko, po­lać sa­łatkę. Przed po­da­niem po­sy­pać drobno po­sie­ka­nymi list­kami mięty. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x