Dip

Dip 

prze­pisy tra­dy­cyjne.


To sosy na ba­zie śmie­tany, twa­rogu, ma­jo­nezu jo­gurtu. Mają swój wy­ra­zi­sty smak, który za­wdzię­czają do­da­wa­nym do niego przy­pra­wom, owo­com, spe­cy­ficz­nym zio­łom, czę­sto ma­ry­no­wa­nym do­dat­kom. 

Dip twarogowy

białko 7g, tłuszcz 9g, wę­glo­wo­dany 7g, Kcal/kJ 130/546

Skład­niki:

  • 15 dag kwa­śnej śmie­tany, 
  • 20 dag chu­dego twa­rogu, 
  • sok z ½ cy­tryny, 
  • 100 ml mleka, 
  • ½ ogórka sa­łat­ko­wego, 
  • 1 ce­bula, 
  • 1 zą­bek czosnku, 
  • ½ pęczka ko­perku, 
  • sól, pieprz, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Kwa­śną śmie­tanę wy­mie­szać z twa­ro­giem, so­kiem z cy­tryny i mle­kiem. 
  2. Ogó­rek sa­łat­kowy obrać, ze­trzeć. Do­dać do dipu, po­now­nie wy­mie­szać. 
  3. Ce­bulę i czo­snek obrać, drobno po­sie­kać, rów­nież do­dać do dipu, wy­mie­szać. 
  4. Dip przy­pra­wić solą i pie­przem. Do­dać drobno po­sie­kany ko­pe­rek. 

Dip z rukolą. 

białko 7g, tłuszcz 15g, wę­glo­wo­dany 4g, Kcal/kJ 199/837

Skład­niki:

  • 10 dag ru­koli, 
  • 20 dag twa­rożku zio­ło­wego, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 20 dag śmie­tany kre­mówki, 
  • sól, pieprz, cu­kier, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ru­kolę umyć, osu­szyć, tro­chę odło­żyć do de­ko­ra­cji, resztę po­sie­kać. 
  2. Ru­kolę wy­mie­szać z twa­ro­giem i z oliwą. Na­stęp­nie ca­łość zmik­so­wać na gładko. Do­dać śmie­tanę, wy­mie­szać. 
  3. Dip przy­pra­wić do smaku solą, pie­przem i cu­krem. Ude­ko­ro­wać odło­żo­nymi wcze­śniej li­śćmi ru­koli. 

Dip jogurtowy z ziołami

białko 7g, tłuszcz 8g, wę­glo­wo­dany 8g, Kcal/kJ 136/574

Skład­niki:

  • 15 dag jo­gurtu, 
  • 2 łyżki kwa­śnej śmie­tany, 
  • 2 łyżki po­sie­ka­nych ziół (ko­pe­rek, try­bula, szczy­pio­rek), 
  • 1 zgnie­ciony zą­bek czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • ew. odro­bina cu­kru, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wszyst­kie skład­niki wy­mie­szać na gładko. Przy­pra­wić pi­kant­nie. 
  2. Po­da­wać do su­ró­wek, lub do sa­ła­tek, jako sos. 
  3. Można też nim po­lać ugo­to­wane tra­dy­cyj­nie ziem­niaki

Twarogowo-jajeczny

białko 8g, tłuszcz 19g, wę­glo­wo­dany 2g, Kcal/kJ 211/883

Skład­niki:

  • 2 jajka, 
  • 1 sza­lotka, 
  • 4 kor­ni­szony, 
  • 1 pę­czek szczy­piorku, 
  • 15 dag twa­rogu z zie­lo­nym pie­przem, 
  • 10 dag kwa­śnej, gę­stej śmie­tany, 
  • sól, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Jajka go­to­wać w oso­lo­nej wo­dzie przez 10 mi­nut. Prze­stu­dzić prze­le­wa­jąc zimną wodą, na­stęp­nie obrać i po­sie­kać. 
  2. Sza­lotkę obrać, po­sie­kać z ogór­kiem i szczy­pior­kiem. 
  3. Twa­róg wy­mie­szać na gładko z gę­stą, kwa­śną śmie­taną. Do­dać jajka, sza­lotkę, kor­ni­szony i szczy­pio­rek, ca­łość po­now­nie do­kład­nie wy­mie­szać. 
  4. Dip twa­ro­gowo-ja­jeczny przy­pra­wić 2 łyż­kami za­lewy z ogór­ków i szczyptą soli. 

Paprykowy

białko 2g, tłuszcz 37g, wę­glo­wo­dany 2g, Kcal/kJ 358/1503

Skład­niki:

  • 1 ce­bula
  • 10 dag śmie­tany, 
  • 10 dag ma­jo­nezu, 
  • 1 ły­żeczka prze­cieru pa­pry­ko­wego, 
  • sól zio­łowa, 
  • ostra pa­pryka w proszku, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ce­bulę obrać, po­kroić w ko­steczkę. 
  2. Śmie­tanę ubić na pół­sz­tywno. Do­dać ma­jo­nez i prze­cier pa­pry­kowy, wy­mie­szać. 
  3. Do­dać ce­bulę. Przy­pra­wić do smaku solą i ostrą pa­pryką. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x