Kompot z gruszek i ałyczy (żółtej śliwki)
Kompot z gruszek i ałyczy
można przygotować w sezonie zbiorów. Ałycza, czyli śliwa wiśniowa to gatunek uprawiany często jako roślina ozdobna. Często jako żywopłot. Jej owoce mają ciekawy smak dzięki czemu w połączeniu z innymi owocami mogą poprawiać smak potraw, takich jak na przykład kompoty. Ałyczę od mirabelki można odróżnić ta, że w ałyczy trudno oddzielić pestkę, w mirabelce łatwo odchodzi.
Przygotowanie:
- Umyć owoce.
- Ałyczę przebrać dokładnie, odrzucając sztuki uszkodzone i robaczywe.
- Przygotować syrop.
- Gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki.
- Do wrzącego roztworu wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.
- Po 10 minutach odcedzić i ułożyć w słojach razem z ałyczą.
- Zalać syropem.
- Pasteryzować w temperaturze 90 °C przez 20—25 minut.
- Ze względu na pestki w owocach ałyczy, kompot z gruszek i ałyczy należy zużyć w ciągu 1—3 miesięcy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]