Mięso - potrawyPRZEPISYSosy

Kotlety faszerowane cebulą na sosie borówkowym

Kotlety Faszerowane Cebulą

Kotlety schabowe już się przejadły? Schabowy z kapustą, to danie codzienne? Zrób coś innego. Na przykład faszerowane w sosie borówkowym!


? Czas przygotowania: 40 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min  ‖  IG: 650 kcal ‖


Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 kotlety wieprzowe po ok. 180 g,
  • 35 dkg czerwonej cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 6 łyżek czerwonego wina,
  • 1 łyżka winnego octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 7 gałązek szałwii,
  • 50 ml białego wina,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżka borówek,
  • 1 łyżeczka zagęstnika do sosów,
  • ½ kg marchwi,
  • 5 dkg masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety umyć, osuszyć, naciąć tak, aby powstała kieszonka, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
  3. Dodać czerwone wino, ocet i cukier.
  4. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
  5. Masą cebulową wypełnić kieszonki kotletów, spiąć wykałaczkami.
  6. Kotlety obtoczyć w mące, smażyć po około 4—5 minut z każdej strony na pozostałej porcji oleju z dodatkiem listków szałwii, następnie odstawić w ciepłe miejsce.
  7. Do sosu ze smażenia dodać białe wino, śmietanę, borówki i zagęstnik, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  8. Marchew oczyścić, pokroić, zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić i polać roztopionym masłem.
  9. Kotlety faszerowane cebulą podawać z marchewką i sosem, posypane pietruszką i udekorowane listkami szałwii.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x