Kotlety faszerowane cebulą na sosie borówkowym
Kotlety Faszerowane Cebulą
Kotlety schabowe już się przejadły? Schabowy z kapustą, to danie codzienne? Zrób coś innego. Na przykład faszerowane w sosie borówkowym!
? Czas przygotowania: 40 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min ‖ IG: 650 kcal ‖
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 kotlety wieprzowe po ok. 180 g,
- 35 dkg czerwonej cebuli,
- 4 łyżki oleju,
- 6 łyżek czerwonego wina,
- 1 łyżka winnego octu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 7 gałązek szałwii,
- 50 ml białego wina,
- 200 ml śmietany,
- 1 łyżka borówek,
- 1 łyżeczka zagęstnika do sosów,
- ½ kg marchwi,
- 5 dkg masła,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety umyć, osuszyć, naciąć tak, aby powstała kieszonka, oprószyć solą i pieprzem.
- Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
- Dodać czerwone wino, ocet i cukier.
- Gotować na wolnym ogniu 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
- Masą cebulową wypełnić kieszonki kotletów, spiąć wykałaczkami.
- Kotlety obtoczyć w mące, smażyć po około 4—5 minut z każdej strony na pozostałej porcji oleju z dodatkiem listków szałwii, następnie odstawić w ciepłe miejsce.
- Do sosu ze smażenia dodać białe wino, śmietanę, borówki i zagęstnik, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Marchew oczyścić, pokroić, zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić i polać roztopionym masłem.
- Kotlety faszerowane cebulą podawać z marchewką i sosem, posypane pietruszką i udekorowane listkami szałwii.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]