Krupnik litewski – wódka
«Krupnik Litewski»
– wódka – to nie jest zupa – to słodki likier o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie staropolskiej (lub raczej: litewskiej) receptury z XVII wieku.
przyprawy:
Składniki:
- 20 dag miodu,
- 20 dag cukru,
- kawałek kory cynamonowej,
- kawałek świeżego imbiru,
- mała gałka muszkatołowa,
- garść suszonych płatków różanych,
- 5 gałązek ruty (jak nie mamy, może być 12 jagód jałowca),
- 12 goździków,
wódka:
- 1 l spirytusu,
- 1 szklanka wody,
Przygotowanie:
- Wpierw miód, cukier, przyprawy zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie zdjąć ognia, lekko przestudzić i dolać spirytus.
- Podgrzewać przez 10 minut na wolnym ogniu (aliści, można postawić ją na płytce).
- Zdjąć z ognia, ostudzić i później wynieść do chłodnego pomieszczenia (albo do lodówki) na noc.
- Następnego dnia krupnik przecedzić przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie złożoną gazę, przelać do butelek i w ten sposób przechowywać w chłodnym miejscu.
- Krupnik litewski można podawać na zimno lub po podgrzaniu od razu po przygotowaniu, jednak zyskuje jak inne wódki jak dłużej postoi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]