Kurczak nadziewany po polsku 2
Kurczak nadziewany po polsku 2
Składniki:
- 2 kurczaki z hodowli ekologicznej,
- 4 dkg masła,
- 10—15 dkg babki drożdżowej,
- 5 dkg rodzynków,
- 2 żółtka,
- mleko,
- sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, naderwać palcami skórę na piersi do skrzydeł i grzbietu, odciąć szyję, założyć skrzydła na grzbiet, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
- Babkę rozdrobnić, skropić mlekiem, połączyć z żółtkami, opłukanymi rodzynkami i gałką muszkatołową.
- Przygotowany farsz nałożyć pod skórę cienką warstwą, pozostałe nadzienia włożyć do wnętrza tuszki, związać nogi, polać masłem i piec około 45 minut.
- Po zrumienieniu skropić wodą, potem wytworzonym sosem.
- Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, udekorować.
- Kurczak nadziewany podajemy z frytkami, szparagami, kalafiorem i surówkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]