Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Kurczak nadziewany po polsku 2

Kurczak nadziewany po polsku 2


Składniki:

  • 2 kurczaki z hodowli ekologicznej,
  • 4 dkg masła,
  • 10—15 dkg babki drożdżowej,
  • 5 dkg rodzynków,
  • 2 żółtka,
  • mleko,
  • sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, naderwać palcami skórę na piersi do skrzydeł i grzbietu, odciąć szyję, założyć skrzydła na grzbiet, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Babkę rozdrobnić, skropić mlekiem, połączyć z żółtkami, opłukanymi rodzynkami i gałką muszkatołową.
  3. Przygotowany farsz nałożyć pod skórę cienką warstwą, pozostałe nadzienia włożyć do wnętrza tuszki, związać nogi, polać masłem i piec około 45 minut.
  4. Po zrumienieniu skropić wodą, potem wytworzonym sosem.
  5. Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, udekorować.
  6. Kurczak nadziewany podajemy z frytkami, szparagami, kalafiorem i surówkami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x