Kurczak z orzeszkami ziemnymi
Kurczak z orzeszkami ziemnymi – afrykańskie smaki
Składniki:
- 1 kurczak (1 ½ kg),
- 2 duże pomidory,
- 2 cebule,
- 6 strąków papryki czerwonej,
- 3 łyżki oleju sojowego lub arachidowego,
- 1 cytryna,
- 20 dkg palonych orzeszków ziemnych,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokroić kurczaka na małe kawałki, gotować przez 20 minut w niedużej ilości wody,
z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. - Po obgotowaniu kawałki kurczaka osuszyć i usmażyć na oleju,
dodając pokrojone na kawałki pomidory bez skórki, posiekaną drobno ćwiartkę cebuli
i oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone strąki papryki, obrane ze skórki i zmielone orzeszki. - Dodać sól i pieprz do smaku.
- Podlać około ⅛ litra wody, gotować przez około 20 minut,
dodając na 5 minut przed końcem gotowania plasterki pozostałej cebuli.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]