Lasagne (lazania) z mięsem mielonym
Lasagne (lazania) –
to pochodząca z kuchni włoskiej potrawa składająca się z specjalnego makaronu połączonego na przykład z mięsem mielonym.
? Czas przygotowania: ½ godz ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min ‖ ? Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 1160 kcal ‖ Porcja makaronu Lasagne – 12 szt. wystarczy na wykonanie porcji dla 4 osób. ‖
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera,
- 2 łyżki oleju,
- 60 dag mięsa mielonego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- po ½ łyżeczki oregano i rozmarynu,
- sól, pieprz,
- 125 ml bulionu,
- 125 ml czerwonego wina,
- 125 ml śmietany,
- 4 dag mąki,
- 10 dag masła,
- ½ l mleka,
- gałka muszkatołowa,
- 12 płatów zielonych lasagne,
- 10 dag startego parmezanu,
- rozmaryn,
Przygotowanie:
- Wpierw cebulę i marchew oczyścić i pokroić w kostkę.
- Następnie seler umyć i pokroić na kawałki.
- Potem warzywa poddusić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.
- Dodać przecier pomidorowy, także zioła sól i pieprz.
- Później wlać bulion i wino.
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, następnie dodać podgrzaną śmietanę.
- Roztopić 4 dag masła, dodać mąkę, wlać także mleko, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Doprawić solą, podobnie pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wyłożyć na przemian płaty lasagne, na koniec mięso, lasagne – aż do wyczerpania składników.
- Całość polać sosem, następnie posypać parmezanem, wyłożyć pozostałe masło pokrojone w wiórki.
- Lasagne piec 30 – 40 minut.
- Przed podaniem ostatecznie potrawę udekorować świeżym rozmarynem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]