Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Lasagne (lazania) z mięsem mielonym

Lasagne (lazania) –

to pochodząca z kuchni włoskiej potrawa składająca się z specjalnego makaronu połączonego na przykład z mięsem mielonym.


? Czas przygotowania: ½ godz ‖ ♨ Czas Gotowania: 30 min ‖ ? Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 1160 kcal ‖ Porcja makaronu Lasagne – 12 szt. wystarczy na wykonanie porcji dla 4 osób. ‖


Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1­ marchewka,
  • 1 łodyga selera,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60 dag mięsa mielonego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • po ½ łyżeczki oregano i rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • 125 ml bulionu,
  • 125­ ml czerwonego wina,
  • 125 ml śmietany,
  • 4 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • ½ l mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 12 płatów zielonych lasagne,
  • 10 dag startego parmezanu,
  • rozmaryn,

Przygotowanie:

  1. Wpierw cebulę i marchew oczyścić i pokroić w kostkę.
  2. Następnie seler umyć i pokroić na kawałki.
  3. Potem warzywa poddusić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.
  4. Dodać przecier pomidorowy, także zioła sól i pieprz.
  5. Później wlać bulion i wino.
  6. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, następnie dodać podgrzaną śmietanę.
  7. Roztopić 4 dag masła, dodać mąkę, wlać także mleko, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
  8. Doprawić solą, podobnie pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  10. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wyłożyć na przemian płaty lasagne, na koniec mięso, lasagne – aż do wyczerpania składników.
  11. Całość polać sosem, następnie posypać parmezanem, wyłożyć pozostałe masło pokrojone w wiórki.
  12. Lasagne piec 30 – 40 minut.
  13. Przed podaniem ostatecznie potrawę udekorować świeżym rozmarynem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x